Flor Hermans is geboren en getogen in Tremelo. Vanaf jonge leeftijd is hij als autodidact begonnen met pen- en potloodtekeningen. Nadien ontdekte hij ook het schilderen, waarbij hij schilderijen maakte in olie- acryl- en aquarelverf. Jaren later begon hij ook met beeldhouwen. Hij behaalde het diploma hogere graad beeldhouwen aan de Hagelandse Academie te Aarschot onder leiding van Roland Rens en realiseert beeldhouwwerken in acrylhars, polyester en brons.

Het oeuvre van Flor Hermans is doordrongen van een intens gevoel van verbondenheid met mens en dier. Als veelzijdig en gedreven kunstenaar tovert hij rake en veelzeggende impressies op doek, op papier en als sculptuur. Met vorm en kleur slaagt hij er in om sublieme kunst te realiseren. Zijn werken stralen een dieperliggende spirituele gedachte uit. Zijn stijl is zowel realistisch als abstract/realistisch.

Zijn beeldhouwwerken zijn op verscheidene openbare plaatsen te bewonderen.

In Tremelo vind je 'De messenvechter' aan het rondpunt bij het gemeentehuis. Iedere bezoeker in Tremelo wordt hiermee herinnert aan de bijnaam die de Tremelonaars toebedeeld werd door hun gewelddadige verleden. Het beeldhouwwerk 'De messenvechter' is ook te zien als afbeelding op het boek 'Het parket ter plaatse in de Brabante Kempen', geschreven door Tremeloos ereburger Rik Wouters.

 

 

'Damiaan, De Grootste Belg' begroet iedereen die binnenkomt in het gemeentehuis en herinnert de Tremelonaar aan andere tijden. Damiaan is veruit de gekendste Tremelonaar. Flor Hermans wou onze grootste Belg ook eren en heeft hierbij een beeld van Damiaan gemaakt, waarvan de foto vaak gebruikt wordt in publicaties van de gemeente Tremelo.

 

 

Op het binnenplein van de bibliotheek in Tremelo staat tevens het werk 'De Geboorte'. Dit werk omvat vier beelden van een kind dat geboren wordt. De beelden staan in een waterpartij, omgeven door een klok zonder wijzers. Het leven wordt ontstaat hierdoor symbolisch uit het water, zonder vat op de tijd.

In Heist-Op-Den Berg kan je dan weer 'De generatiebrug' in brons bewonderen in de voortuin van het rust- en verzorgingstehuis 'De Heilige Familie'. Dit beeld bevat drie hoofden van vrouwen van drie generaties.

Flor is medestichter en ex-voorzitter van Kunstkring Gesigneerd. Hij is nog steeds lid van deze Tremelose vereniging, die de stem is van de kunstenaars uit de buurt. Deze kunstkring organiseert naar jaarlijkse gewoonte een kunst- en ambachtenmarkt met de naam 'Tremartre', afgeleid van het alom bekende 'Montmartre'. Dit evenement wordt steeds op de eerste zondag van september georganiseerd op het gemeenteplein van Tremelo. In september 2022 werd hier voor de eerste keer de cultuurprijs van Tremelo uitgereikt, die Flor welverdiend in de wacht sleepte.